اگر در حال انتخاب بین لوله مانیسمان 40 و 80 هستید یا به اطلاعات بیشتری در مورد آنها نیاز دارید، جای درستی آمدهاید! این دو لوله با اینکه شبیه هستند، اما در کاربرد و ویژگیها تفاوتهای مهمی دارند. مثلاً لوله مانیسمان رده 40 معمولاً در سیستمهای آبیاری استفاده میشود، اما لوله مانیسمان رده 80 بیشتر در صنایع نفت و گاز کاربرد دارد.
اگر میخواهید بیشتر با این لولهها و تفاوتهای آنها آشنا شوید، تا انتهای این مقاله همراه لوفا باشید. در ادامه شما را با این دو لوله بیشتر آشنا میکنیم و سپس تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 را از جنبههای مختلف شرح میدهیم.
لوله مانیسمان رده 40؛ پرکاربردترین رده لوله مانیسمان
لوله مانیسمان رده 40 جزء پرکاربردترین لولههای بدون درز است که به صورت گسترده در صنایع مختلف استفاده میشود. این لولهها در مقایسه با ردههای دیگر لوله مانیسمان، ضخامت دیواره متوسط و وزن نسبتاً پایینی دارند. همچنین لولههای مانیسمان رده 40، بسیار محکم هستند و در برابر فشارهای داخلی، مقاومت بالایی دارند.
این ویژگیها باعث شده تا لوله مانیسمان رده 40 بتواند بیشتر نیازها در سیستمهای لولهکشی را برطرف کند. علاوه بر این، در صنایعی مثل پتروشیمیها، پالایشگاهها و خطوط انتقال نفت و گاز از این لوله برای انتقال سیالات با فشار متوسط استفاده میکنند.
لوله مانیسمان رده 80؛ مقاومت بالا در برابر فشار
لوله مانیسمان رده 80 جزء لولههای رده بالای مانیسمان به شمار میرود و دیواره آن نسبت به لولههای رده 30، 40 و 60 ضخیمتر است. با توجه به اینکه دیواره این لولهها ضخیم است، در مقایسه با لولههای رده پایینتر، وزن بیشتری دارند. از ویژگیهای مهم لوله مانیسمان رده 80 میتوان به استحکام و مقاومت بالای آن در برابر فشار اشاره کرد.
این لولهها میتوانند سیالات مختلف را با سرعت و فشار بالا منتقل و کیفیت و عملکرد خود برای مدت طولانی حفظ کنند. برای همین در صنایع حساسی مثل خطوط انتقال نفت و گاز، پتروشیمیها، پالایشگاهها و نیروگاههای تولید انرژی از لولههای رده 80 به عنوان یک زیرساخت مهم و بادوام استفاده میشود.
مقایسه لوله مانیسمان رده 40 با رده 80
اصلیترین تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 در ضخامت و ابعاد آنها است. بخش زیادی از ویژگیهای این لولهها مثل استحکام و میزان تحمل در برابر فشار، بر همین اساس تعیین میشود. به صورت کلی مهمترین تفاوتهای لوله مانیسمان رده 40 و 80 عبارتاند از:
- لوله مانیسمان رده 80 دارای ضخامت دیواره بیشتری نسبت به لوله مانیسمان رده 40 است و قطر داخلی کمتری در سایز مشابه دارد.
- مواد اولیه بیشتری برای تولید لولههای مانیسمان رده 80 به کار میرود و وزن آنها سنگینتر است.
- لوله مانیسمان رده 80 استحکام بیشتری دارد و میزان مقاومت آن در برابر فشار داخلی بیشتر است.
- لولههای مانیسمان رده 40 بیشتر برای انتقال سیالات با فشار متوسط و لولههای رده 80 برای انتقال سیالات در فشار بالا به کار میروند.
- لولههای مانیسمان رده 80 نسبت به رده 40، قیمت بیشتری دارند.
در بخشهای بعدی، هر کدام از این تفاوتها را به صورت کاملتر شرح دادهایم.
1. تفاوت لوله مانیسمان رده 40 و 80 از لحاظ قیمت
قیمت لوله مانیسمان با توجه به عوامل مختلفی مثل سایز لوله، شرکت تولیدکننده، قیمت مواد اولیه و غیره تعیین میشود. اما به صورت کلی، لولههای مانیسمان رده 40 نسبت به لولههای رده 80 ارزانتر و مقرونبهصرفهتر هستند. دلیل هم این است که ضخامت این لولهها کمتر است و به مواد اولیه کمتری برای تولید نیاز دارند.
اگر میخواهید قیمت لحظهای این دو لوله را بررسی کنید، در هر زمان میتوانید به صفحه لوله مانیسمان لوفا سر بزنید. دلیل اینکه لولههای مانیسمان رده 80 قیمت بیشتری دارند، این است که دیواره ضخیمتری دارند. این لولهها در محیطهایی که سیالات با فشار بالایی منتقل میشود، عملکرد بالایی از خود نشان میدهند. در واقع استحکام و دوام این لوله در چنین محیطهایی بیشتر است و هزینههای تعمیر و نگهداری کمتری در بلندمدت دارند.
برای انتخاب بین لوله مانیسمان رده 80 و 40، پیشنهاد میکنیم ابتدا نیازهای پروژه را به درستی شناسایی کنید. سپس بسته به نیاز و بودجهای که دارید، بهترین و مقرونبهصرفهترین رده لوله مانیسمان را انتخاب کنید. مواردی مثل سرعت جریان سیالات داخل لوله، شرایط محیطی و استحکام موردنیاز از جمله مواردی هستند که باید قبل از انتخاب و خرید لوله، مشخص کرده باشید.
2. مقایسه کاربرد و موارد استفاده لولههای مانسمان رده 80 و 40
از دیگر تفاوتهای مهم لوله مانیسمان رده 40 و 80، میتوان به کاربرد مختلف آنها اشاره کرد. لولههای مانیسمان رده 80 به دلیل دیواره ضخیمتری که دارند، قویتر و بادوامتر هستند. بنابراین برای کارهای پرفشار و پرتنش و همچنین انتقال سیالات حساس گزینه بهتری به شمار میروند. با توجه به این توضیحات، برخی از مهمترین کاربردهای آنها عبارتاند از:
- خطوط انتقال نفت و گاز
- انتقال مواد مختلف در پتروشیمیها و پالایشگاهها
- سیستمهای هیدرولیک
- انتقال آب و بخار با فشار و دمای بالا
در طرف دیگر، لوله مانیسمان رده 40 مقرون بهصرفهتر است و استحکام و دوام قابل قبولی هم دارد. برای همین هم این نوع از لولههای مانیسمان برای کاربردهای عمومی در زمینههای مختلفی به کار میروند. برخی از مهمترین کاربردهای لوله مانیسمان رده 40 عبارتاند از:
- سیستمهای لولهکشی فاضلاب
- سیستمهای آبیاری کشاورزی
- تصفیهخانهها و انتقال آب
- تهویه مطبوع
- سیستمهای گرمایشی
- انتقال سیالات کم فشار در پتروشیمی و پالایشگاهها
3. استحکام و میزان مقاومت در برابر فشار در لولههای مانیسمان رده 40 و 80
ضخامت دیواره لولههای مانیسمان رده 80 نسبت به 40 بیشتر است و استحکام بالاتری هم دارند. این لولهها میتوانند در شرایط کاری و محیطی سخت، مقاومت بیشتری از خود نشان دهند و عملکرد خود را حفظ کنند. همچنین لولههای مانیسمان رده 80، مقاومت بیشتری در برابر فشار داخلی دارند. در نتیجه این لولهها میتوانند سیالات حساسی مثل نفت و گاز را با سرعت و فشار بالا و بهصورت امن منتقل کنند.
در مقابل، لولههای مانیسمان رده 40 استحکام کمتری دارند و مقاومت آنها هم در برابر فشارهای داخلی کمتر است. این لولهها بیشتر برای کاربردهای عمومی و انتقال سیالات با فشار متوسط به کار میروند. لولههای مانیسمان رده 80 با سایز 10 اینچی میتوانند 230 پوند در هر اینچ مربع (psi) فشار را تحمل کنند. در حالی که حداکثر فشار قابل تحمل برای لولههای مانیسمان رده 40 در سایز مشابه 140 psi است.
4. تفاوت وزن و میزان مواد به کار رفته در لولههای مانسیمان رده چهل و هشتاد
یکی دیگر از تفاوتهای لوله مانیسمان رده 80 و 40، مربوط به وزن و میزان مواد به کار رفته در ساختار آنها است. لولههای مانیسمان رده 80 به دلیل اینکه دیواره ضخیمتری دارند، مواد اولیه بیشتری هم در تولید آنها استفاده میشود. برای همین لوله مانیسمان رده 80 در سایز اسمی مشابه، وزن بیشتری نسبت به لوله مانیسمان رده 40 دارند.
به عنوان مثال، وزن یک شاخه لوله مانیسمان رده 80 با سایز 2 اینچ، تقریباً 44 کیلوگرم است. اما وزن لوله مانیسمان رده 40 با همان سایز، حدوداً 33 کیلوگرم است. وزن و میزان مواد به کار رفته به صورت مستقیم روی قیمت لوله مانیسمان هم تأثیر میگذارد که در بخشهای قبلی آن را شرح دادیم.
5. مقایسه ضخامت دیواره خارجی و ابعاد لوله مانیسمان رده 40 با 80
یکی از اصلیترین تفاوتهای لوله مانیسمان رده 40 و 80، ضخامت دیواره آنها است. ضخامت دیواره لولههای مانیسمان رده 40 به 2.7 میلیمتر میرسد. در مقابل ضخامت دیواره لولههای مانیسمان رده 80 حدود 4 میلیمتر است. این اندازهها نشان میدهند که ضخامت دیواره لولههای مانیسمان رده 80 نسبت به رده 40، تقریباً 30 درصد بیشتر است. در تصویر زیر میتوانید تفاوت ضخامت دیواره و قطر داخلی لوله مانیسمان رده 80 و 40 را ببینید.
علاوه بر ضخامت دیواره، اندازه قطر داخلی این دو لوله در سایز مشابه، با هم تفاوت دارد. معمولاً قطر داخلی لولههای مانیسمان رده 80 کمتر است، چون ضخامت دیواره بیشتری دارند. این ویژگیها یعنی ضخامت دیواره بیشتر و قطر داخلی کمتر، به لولههای مانیسمان رده 80 اجازه میدهند که سیالات مختلف را با فشار بالا انتقال دهند.
ابعاد و ضخامت این لولهها توسط استانداردهای بینالمللی مثل استاندارد ASTM، API و ASME تعیین میشوند. البته ممکن است این استانداردها به صورت منطقهای یا کشوری هم تعیین شوند. اگر میخواهید بیشتر در مورد این استانداردها بدانید، پیشنهاد میکنیم مقاله استاندارد لوله مانیسمان را بخوانید.
سایر تفاوت های لوله مانیسمان رده 40 و 80
در این مقاله شما را به صورت کامل با مهمترین تفاوت های لوله مانیسمان رده 40 و 80 آشنا کردیم. گفتیم که این دو لوله از جنبههای مختلفی مثل ضخامت، کاربرد، وزن، قیمت و استحکام با هم تفاوت دارند. این لولهها ممکن است بسته به استانداردهای منطقهای و شرکت تولیدکننده، از جنبههای دیگری مثل رنگ لوله هم تفاوت داشته باشند.
اما چنین تفاوتهایی بسیار جزئی هستند و نمیتوان با قاطعیت در مورد آنها اظهارنظر کرد. امیدواریم که جواب تمام سؤالهای خود را در رابطه با مقایسه لوله مانیسمان رده 40 و 80 گرفته باشید. اگر سؤال دیگری در این مورد دارید، در بخش کامنتها از ما بپرسید تا کارشناسان لوفا به شما پاسخ دهند.