اگر در حوزه ساختمانی و صنعتی مشغول به کار باشید، احتمالاً نام لولههای مانیسمان (بدون درز) و درز دار به گوشتان خورده است. این دو لوله کاربردهای متنوعی دارند و آشنایی با تفاوت لوله مانیسمان و درز دار به شما کمک میکند تا انتخاب بهتری در حین خرید داشته باشید. به همین منظور، در این مقاله در مورد تفاوت لوله بدون درز و درز دار صحبت میکنیم. همچنین به کاربرد هر یک از این لولهها در صنایع مختلف و اختلاف قیمت آنها اشاره کردیم. پس اگر میخواهید انتخاب بهتری قبل از خرید لوله مانیسمان و یا درز دار داشته باشید، تا انتهای این مقاله با لوفا باشید.
آشنایی با لوله مانیسمان و درزدار
لولههای فولادی مانیسمان و درزدار، باتوجهبه ویژگیهایی که دارند بهصورت گسترده در صنایع مختلف به کار میروند. این لولهها از ورقهای فولادی مستحکم تولید میشوند و مقاومت بسیار بالایی در برابر فشارهای داخلی و خارجی از خود نشان میدهند. البته توجه داشته باشید که مقاومت لولههای مانیسمان یا بدون درز، بیشتر از لولههای درزدار است. از طرف دیگر، بهواسطه فولاد بهکاررفته، این لولهها طول عمر و دوام بسیار بالایی در مقایسه با سایر لولهها دارند. به همین خاطر بهصورت بلندمدت از آنها استفاده میشود و هزینههای زیرساخت و نگهداری در صنایع مختلف را هم تا حد زیادی پایین آوردهاند.
قبل از تولید لولههای مانیسمان، از لولههای درزدار بیشتر استفاده میشد که میتوانستند نیاز صنایع مختلف را در حد رضایتبخشی برطرف کنند. اما مشکلی که لولههای درزدار داشتند، این بود که هزینههای زیادی برای نگهداری و تعمیر در بلندمدت داشتند. برای رفع این مشکلها، لولههای مانیسمان یا بدون درز تولید شدند تا مشکلات لولههای درزدار را برطرف کنند. به همین خاطر در بخشهای بعدی، تفاوت لوله مانیسمان و درزدار را از جنبههای مختلفی مثل روش تولید، کاربرد، ظاهری و فنی بیان کردیم تا با آنها آشنا شوید.
تفاوت لوله درزدار و بدون درز
لوله درزدار و بدون درز یا مانیسمان، در نگاه اول شباهتهای زیادی به هم دارند اما در اصل، تفاوتهای اساسی با هم دارند. اطلاع از این تفاوتها باعث میشود که انتخاب آگاهانهتری هنگام خرید لوله مانیسمان و یا درزدار داشته باشید. البته هیچکدام از این دو لوله، همیشه بهترین گزینه نیستند و شما باید بر اساس نیاز خود، یکی از آنها را انتخاب کنید. در ادامه توضیحات بیشتری را در همین رابطه بیان کردیم.
تفاوت در روش تولید لوله مانیسمان و لوله درزدار
یکی از تفاوتهای اصلی بین لوله مانیسمان و لوله درزدار، روش و فرایند تولید این لولهها است. روش تولید هر یک از لولههای مانیسمان و درزدار بهصورت زیر است:
- روش تولید لوله درزدار: برای تولید لوله درزدار، ابتدا ورقهای فولادی مسطح را خم میکنند تا شکل استوانهای به خود بگیرند. سپس دو طرف لوله را در امتداد درز به کمک تکنیکهای جوشکاری به هم متصل میکنند. فرایند جوشکاری میتواند هم بهصورت جوش مستقیم در طول لوله و هم بهصورت مارپیچ در اطراف لوله ایجاد شود. لولههای درزدار با جوش مارپیچی استحکام بالاتر و مقاومت بیشتری نسبت به جوش مستقیم دارند.
- روش تولید لوله مانیسمان: برای تولید لوله مانیسمان، بهجای ورقهای فولادی مسطح، از شمشهای فولادی جامد در ساخت استفاده میکنند. برای ساخت لوله مانیسمان، بخش مرکزی یا وسط شمشها را سوراخ میکنند تا بهصورت یک لوله توخالی درآید. در این روش هیچ جوشی در طول لوله وجود ندارد و سطح لوله مانیسمان کاملاً یکدست است.
پس یکی از اصلیترین تفاوت لوله مانیسمان و درزدار این است که نیازی به عملیات جوشکاری برای ساخت لوله مانیسمان نیست. یکدست بودن لوله مانیسمان باعثشده که این لوله بسیار مقاومتر باشد و به همین خاطر، قیمت لوله مانیسمان هم بیشتر از لوله درزدار است. توجه کنید که هزینههای تولید و روش ساخت لوله درزدار در مقایسه با لوله مانیسمان مقرونبهصرفهتر است. اما از طرفی دیگر، نداشتن جوش و ساختار پیوسته لوله مانیسمان باعث میشود که مقاومت، استحکام و ماندگاری بیشتری در شرایط محیطی سخت داشته باشد.
لوله بدون درز و درزدار از نظر ظاهری چه تفاوت هایی با هم دارند؟
لوله بدون درز و درزدار از نظر ویژگیهای ظاهری تفاوتهای قابل مشخصی با هم دارند و به راحتی قابل تشخیص هستند. در ادامه به ویژگیهای ظاهری هر کدام بیشتر اشاره کردیم.
- ویژگیهای ظاهری لوله مانیسمان یا لوله بدون درز: سطح بیرونی لولههای بدون درز کاملاً صاف و یکنواخت است و هیچ درز و جوشی در طول آنها دیده نمیشود. همچنین بهدلیل فرایند تولید یکپارچه این لولهها، احتمال اینکه روی سطح آنها عیبهایی مثل ترک، حفره و ناهمواری وجود داشته باشد بسیار کم است.
- ویژگیهای ظاهری لوله درزدار: برخلاف لوله مانیسمان، سطح لولههای درزدار کاملاً صاف نیست و ناهمواریهای زیادی در طول آن وجود دارد. همچنین روی سطح بیرونی آنها، خیلی راحت میتوانید درز و خط جوش را مشاهده کنید. وجود درز و اتصال ورقههای فولادی به کمک جوشکاری، باعث میشود که لولههای درزدار نسبت به لوله مانیسمان آسیبپذیرتر باشند.
از نظر فنی لوله درزدار و مانیسمان چه تفاوتی با هم دارند؟
یکی دیگر از تفاوتهای لوله مانیسمان و درزدار، مشخصات فنی آنها است. این مشخصات، ویژگی و اطلاعات کلی لولهها مثل طول، ضخامت، استحکام، رده و غیره را نشان میدهند. مشخصات لوله مانیسمان و لوله درزدار بهصورت زیر است:
- مشخصات فنی لوله مانیسمان: لوله مانیسمان انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها کاربردهای خاص خود را دارد. این لولهها را معمولاً بر اساس رده شناسایی میکنند که پرکاربردترین آنها شامل لوله مانیسمان رده 20، رده 40 و رده 80 است. هر یک از این ردهها هم طول، ضخامت و قطر درونی و بیرونی متفاوتی دارند. قطر لولههای مانیسمان میتواند بین 1/2 تا 20 اینچ متغیر باشد. همچنین طول این لولهها بین 6 تا 12 متر متغیر است. اگر به دنبال اطلاعات بیشتری دراینرابطه هستید، در مقاله لوله مانیسمان چیست، بیشتر در مورد مشخصات فنی صحبت کردیم.
- مشخصات فنی لوله درزدار: لولههای درزدار به دلیل فرایند ساختی که دارند، مقاومت و استحکام کمتری نسبت به لوله مانیسمان دارند. ضخامت این لولهها میتواند بین 5.2 تا 25 میلیمتر متغیر باشد. همچنین به دلیل فرایند تولید، طول آنها نسبت به لولههای مانیسمان تنوع بیشتری داشته و تا 100 متر هم امکان تولید آنها وجود دارد.
آیا استحکام و مقاومت لوله درزدار و بدون درز در برابر فشار و دما یکسان است؟
فرایند تولید و ساختار لولههای بدون درز باعث شده که این لولهها در برابر فشار و دما، عملکرد بسیار بهتری نسبت به لولههای درزدار داشته باشند. وجود درز و جوش یکی از دلیلهای اصلی برای عملکرد ضعیف لولههای درزدار در مقابل دما و فشار زیاد است. بخشهای جوشخورده مقاومت کمتری نسبت به بخشهای دیگر دارند و احتمال ایجاد ترک و ضربه در اثر فشار یا دمای زیاد در این بخشها بیشتر است.
این در حالی است که لولههای بدون درز به دلیل ساختار یکنواختی که دارند، میتوانند فشار و دما را بهصورت یکنواخت در طول لوله بدون مشکل کنترل کنند. به همین دلیل، استفاده از لولههای بدون درز در شرایط محیطی سخت، انتخاب بهتری نسبت به لولههای درزدار است.
کاربرد لوله مانیسمان و لوله درزدار چه تفاوت هایی با هم دارند؟
هر دو لوله مانیسمان و درزدار کاربردهای زیادی دارند و بهصورت گسترده در صنایع مختلف استفاده میشوند. بااینحال، کاربرد آنها باتوجهبه ویژگیها و تفاوتهایی که دارند، میتواند متفاوت باشد. بهطورکلی از لولههای مانیسمان در صنایعی استفاده میشوند که شرایط محیطی سختتری دارند؛ چون استحکام و مقاومت این لولهها بیشتر است.
همچنین از لولههای درزدار باتوجهبه مقاومت کمتر، در مواردی استفاده میشود که فشار و شرایط محیطی سختی وجود نداشته باشد. در جدول زیر میتوانید کاربرد و تفاوت لوله مانیسمان و لوله درزدار در صنایع مختلف را مشاهده کنید.
کاربرد لوله مانیسمان و لوله درزدار | |
کاربرد لوله مانیسمان | کاربرد لوله درزدار |
|
|
اختلاف قیمت لوله درزدار و بی درز چقدر است؟
عوامل بسیار زیادی روی قیمت لوله درزدار و بدون درز تأثیرگذار هستند. برخی از این عوامل، مثل قیمت ارز و قیمت روز فولاد در بازارهای جهانی میتواند بهصورت مستقیم و لحظهای روی قیمت لوله مانیسمان و درزدار تأثیر بگذارند. بنابراین نمیتوان بهصورت دقیق اختلاف قیمت بین این دو لوله را مشخص کرد.
اما بهصورت کلی و بر اساس قیمتهای بازار، میتوان گفت که قیمت لوله درزدار با مشخصات مشابه نسبت به قیمت لوله بدون درز حدود 30 الی 50 درصد ارزانتر است. توجه کنید که بسته به شرایط و نوع لولهها این اختلاف قیمتی میتواند بیشتر یا کمتر نیز باشد. عوامل زیر میتوانند روی قیمت لوله درزدار و بدون درز تأثیرگذار باشند:
- نوع و رده لوله
- قیمت لحظهای ارز (مثل دلار یا یوان چین)
- قیمت جهانی فولاد و مواد اولیه
- قطر و ضخامت لوله
- طول لوله
- جنس لوله
- تولیدکننده و برند
سؤال دیگری در مورد تفاوت لوله مانیسمان با درزدار دارید؟
در این مقاله به مقایسه لوله مانیسمان و درزدار از جنبههای مختلف پرداختیم. همچنین به انواع، کاربردها و قیمت این لولهها اشاره کردیم تا بهتر بتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید. امیدواریم که تفاوتهای لوله درز دار و بدون درز را به خوبی متوجه شوید اما اگر همچنان سؤالی در این مورد دارید، میتوانید در بخش کامنتها از ما بپرسید.